Groothandel in Nederlandse wijn
Wij zijn CRU68 begonnen vanuit de passie voor wijnen. Ons unieke assortiment is ontstaan uit deze passie en uit persoonlijk contact met onze afnemers. Zo heeft Restaurant ODE in Dokkum ons het laatste setje gegeven voor de opname van de prachtige lokale wijnen die er zijn. Patrick van der Fits van Nederlandse Streekwijnen kon met zijn B2B een ruim assortiment, ervaring en kennis aanbieden.
Interesse? We helpen je graag.
Wijngoed Wolf
Sinds 2016 werken Laura de Hollander en Bas Klerx er hard aan om op een natuurlijke wijze een goede Nederlandse wijn te produceren. De passie voor druiven verbouwen en wijn maken begon jaren eerder in de Provence. Na daar een wijnmakersopleiding te hebben gevolgd en bij verschillende wijngaarden te hebben gewerkt, hebben Bas en Laura de sprong naar de Lage Landen gewaagd om hier wijn te gaan maken. Na grondig onderzoek van de grond en de overige randvoorwaarden voor het verbouwen van druiven, zijn de juiste druiven variëteiten uitgezocht die goed gedijen op de Gestelse snel opwarmende zanderige leem bodem. De eerste stokken waaronder Pinot Gris, Souvignier Gris, Johaniter en Cabernet Cortis werden met de hand geplant in 2016. Daarna volgden nog Cabernet noir, Sauvignac, Cabernet Noir, Solaris en Pinot Noir. Er staan nu ongeveer 20.000 druivenplanten op 5,5 hectare.
Betuws Wijndomein
Al meer dan 10 jaar werkt het Betuws Wijndomein ambachtelijk, duurzaam en op een natuur- inclusieve manier met respect voor mens en dier. Wijnmaker Diederik heeft bewust gekozen voor druivenrassen die bestendig zijn tegen het Nederlandse klimaat en de Betuwse rivierklei, zoals Johanniter en Cabernet Noir – druivenrassen die minder zonne-uren en minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben. Zowel Diederik als Arina hechten veel waarde aan duurzaamheid tijdens het werk in en rondom de wijngaard. Hiervoor worden alle druiven gebruikt, van de ‘groene oogst’ tot aan de druivenschillen na het druivenpersen. Met hulp van familie en vele trouwe vrijwilligers is het Betuws Wijndomein de afgelopen jaren gegroeid tot een serieus wijnbedrijf. De kwaliteit van de wijnen is constant over de gehele linie! Dat proef je terug in de smaak en is duidelijk te zien aan de resultaten van bijvoorbeeld de Wijnkeuring van de Lage Landen! Het wijndomein mag zich dan ook ‘beste wijngaard over jaargangen 2017-2018-2019’ noemen.
Wijngaard De Linie
Op de wijngaard van De Linie van ruim één hectare staan meer dan 4.000 planten.
In 1977 selecteerde Marius van Stokkom 40 klassieke druivenrassen uit een studie van 400 soorten.
Tien jaar experimenteerde hij op de wijngaard op klimaatbestendigheid, kwaliteit en frisse fruitigheid.
Zeven soorten bleven over, waaronder Gewürztraminer, Riesling, Pinot Blanc en Pinot Noir. Wat resulteert in de alom bekende De Linie wit Cuvee en een warme zachte rode van de Pinot Noir en een Cabernetkruising.
Werken in de wijngaard is zeer gevarieerd. Elke taak doe je maar een paar weken en dan pas weer het jaar erop. Bij De Linie volgen ze de seizoenen en de cyclus van de planten en werken zo natuurlijk en duurzaam mogelijk.
Een goed bodemleven houdt de plant gezond, de basis van een goed glas wijn.
Wijngaard Ludique
Al weer zo’n vijftien jaar geleden zijn ze bij Ludique begonnen met de druiventeelt en het zelf maken van wijn. Aanvankelijk in een kleine wijngaard, later daarnaast ook in coöperatief verband in andere en grotere wijngaarden.
Liefde voor het product zelf maar ook hoe dit via druiventeelt en vinificatie tot stand komt, heeft Luud Paulissen bewogen om hiermee in 1999 in een kleine wijngaard te beginnen. Dankzij nieuwe Duitse druivenrassen was de teelt hiervan ook in Nederland mogelijk geworden.
De ontwikkeling van nieuwe rassen heeft niet stilgestaan en omdat zij deze nieuwe soorten graag willen gebruiken bij het maken van nederlandse wijn, hebben Luud Paulissen en Erik Moritz in 2008 samen een nieuwe wijngaard aangeplant met de rode druivensoorten Pinotin, Cabernet Cortis en de witte, al langer bekende Johanniter. De eerder opgedane ervaring van Luud is hierbij van grote waarde; de chemische kennis van hem geeft extra ondersteuning. De wijngaard ligt op de vruchtbare rivierklei aan de IJssel tegenover Deventer.
Kwaliteit van de wijn staat voorop. In het licht hiervan passen zij oogstbeperking toe. Voor de kwaliteit zijn echter bodem, mineraalhuishouding en verzorging van de wijnstok even belangrijk. Vinificatie van de druiven uit deze nieuwe wijngaard vindt plaats bij Neerlands Wijnmakerij in Bentelo. De biologische wijn is verkrijgbaar in Apeldoorn en omgeving.